Projekt řeší rekonstrukci dřevěného železničního skladu v Nižboru poblíž nádraží na trati Beroun- Rakovník V zrekonstruovaném skladu a na přilehlých pozemcích byla vybudována sezónní výletní restaurace a malý skanzen s historickými vagóny, které tvoří i zázemí restaurace. Projekt zachovává v maximální míře celkový charakter objektu. Byla zachována stávající výška hřebene a sklon střechy. V místech vyústění vzduchotechniky a odvětrání kanalizace byla vybudována na hřebeni střechy malá dřevěná lucerna. Její tvarové řešení je inspirováno podobnými stavbami typickými pro dráhu. Do obvodových dřevěných stěn jsou umístěna stará repasovaná litinová okna s jednoduchým zasklením a v horní části se segmentovým obloukem. Okna do prostoru restaurace a kuchyně mají 36 malých okenních tabulek, okna do prostoru toalet jsou snížena o dvě řady tabulek, tak aby vyhovovala dispozici. Okna se svým členěním velmi podobají původnímu členění a zasklení vchodových dveří a dvoukřídlých vrat. Okna mají dřevěné deštění. Exteriér i interiér maximálně zachovává původní prkna s laťováním, krytinu střechy a detaily konstrukce, podlah a dveří. Nově použité prvky jsou patinovány a přizpůsobeny stávajícímu vzhledu budovy, popřípadě jsou opraveny, repasovány. Ve velké míře byl použit materiál (stará prkna) ze zbouraných železničních staveb stejného charakteru.

KLIENT: Tomáš Hanák

PROJEKT 2010

REALIZACE 2013

© 2018 Breakpoint